bra vin till pizza

Vin till Pizza – Topplistor

Pizza är en av de mest älskade rätterna runt om i världen, känd för sin mångsidighet och variation av smaker. Rätt vin till pizza kan höja din matupplevelse och framhäva både vinet och pizzan på bästa sätt. Att hitta den perfekta kombinationen handlar om att ta hänsyn till ingredienser, sås och pizzans stil, samt vinets egenskaper. I den här guiden kommer vi att utforska olika typer av viner som passar bra till tomatbaserade pizzor och vit pizza, och ge dig de bästa druvsorterna och appellationerna för varje typ. Oavsett om du föredrar rött eller vitt vin, finns det en perfekt matchning för din favoritpizza.

Vin till tomatbaserad pizza

Tomatbaserade pizzor är ett klassiskt val, med en livlig tomatsås som bas. Såsens syra och rikedom spelar en stor roll när du väljer det bästa vinet till pizza. Röda viner är det bästa valet för tomatbaserade pizzor eftersom deras syra matchar tomatsåsens, medan deras djärva smaker kan stå emot smakrika toppingar.

Topp 5 Vin till Tomatbaserade Pizzor:

bra vin till pizza

Merlot och Pinot Noir är bra till pizza

 1. Sangiovese: Känd för sin ljusa syra och körsbärssmaker, passar Sangiovese bra med tomatsåsens syrlighet.
 2. Chianti: Denna italienska klassiker, främst gjord av Sangiovese-druvor, erbjuder en perfekt balans av syra och kropp för tomatbaserade pizzor.
 3. Pinot Noir: Med sin lätta till medelkropp och röda fruktsmaker är Pinot Noir ett mångsidigt val som passar bra med många toppings.
 4. Merlot: Med en mjuk, fruktig profil förbättrar Merlot tomatsåsens smaker och passar bra med olika toppings.
 5. Grenache: Grenache ger en touch av krydda och bärsmaker som kompletterar de salta inslagen i tomatbaserade pizzor.

Topp 5 Appellationer till Tomatbaserade Pizzor:

 1. Toscana (Italien): Hem för Chianti, denna region producerar utmärkta Sangiovese-viner.
 2. Piemonte (Italien): Känd för Nebbiolo-, Barbera- och Dolcetto-viner, som alla passar bra med tomatbaserade pizzor.
 3. Oregon (USA): Känd för exceptionella Pinot Noir-viner som passar utmärkt till tomatbaserade pizzor.
 4. Languedoc-Roussillon (Frankrike): Bjuder på en mängd Grenache-baserade blandningar som passar bra med tomatbaserade pizzor.
 5. Bordeaux (Frankrike): Känd för sina Merlot-baserade blandningar, Bordeaux-viner kan vara ett utmärkt val för tomatbaserade pizzor.

Vin till vit pizza

Vit pizza, eller pizza utan tomatsås, erbjuder en annan uppsättning möjligheter till kombinationer. Frånvaron av tomatsyran möjliggör ett bredare spektrum av vita och mousserande viner att ta plats i centrum. Smakerna av vitlök, ost och örter framträder i vit pizza, och rätt vin kan framhäva dessa fina toner.

Topp 5 Vin till Vit Pizza:

 1. Chardonnay: En rik och krämig Chardonnay passar bra med vit pizzans smöriga smaker.
 2. Sauvignon Blanc: Känd för sin uppfriskande syra och örtiga noter, kompletterar Sauvignon Blanc de lättare smakerna i vit pizza.
 3. Pinot Grigio: Med sin lätta och krispiga profil är Pinot Grigio ett mångsidigt val för vit pizza.
 4. Vermentino: En italiensk druva känd för sin ljusa syra och citrustoner, Vermentino passar fint till vit pizza med skaldjur eller grönsaker.
 5. Prosecco: För en touch av bubblor kan Prosecco tillföra en livlig och uppfriskande kvalitet till din vita pizza-upplevelse.

Topp 5 Appellationer till Vit Pizza:

 1. Bourgogne (Frankrike): Känd för sina exceptionella Chardonnay-viner som passar perfekt till vit pizza.
 2. Loiredalen (Frankrike): Bjuder på ett utbud av Sauvignon Blanc- och Chenin Blanc-viner som passar bra med vit pizza.
 3. Veneto (Italien): Känd för sin Prosecco, erbjuder Veneto uppfriskande mousserande alternativ för vit pizza.
 4. Friuli-Venezia Giulia (Italien): Känd för sin exceptionella Pinot Grigio, är denna region ett utmärkt val för vit pizza.
 5. Kalifornien (USA): Bjuder på ett utbud av Chardonnay- och Sauvignon Blanc-viner som passar bra med vit pizza.

Bäst vin till pizza

Slutligen är den bästa kombinationen av vin till pizza en fråga om personlig smak. Även om listorna ovan ger riktlinjer för de bästa druvorna och appellationerna för olika typer av pizzor, spelar dina egna preferenser en betydande roll i att hitta den perfekta matchningen. Att experimentera med olika viner och pizzor kan leda till härliga upptäckter och nya favoritkombinationer.

Sammanfattningsvis, när du väljer vin till pizza, överväg vilken typ av pizza och vilka ingredienser som används. För tomatbaserade pizzor, välj röda viner som Sangiovese, Chianti, Pinot Noir, Merlot och Grenache från regioner som Toscana, Oregon och Bordeaux. För vit pizza, är vita viner som Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Grigio från Bourgogne, Loiredalen och Kalifornien utmärkta val. Kom ihåg att den bästa kombinationen av vin till pizza är den som tillfredsställer din smak och förbättrar din måltid. Njut av att utforska världen av vin till pizza-kombinationer och upptäck dina favoriter!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *