Bladöppnare öppna vinflaska utan korkskruv

Öppna vinflaska utan korkskruv

Att öppna en vinflaska är oftast en ganska okomplicerad uppgift, särskilt om du har en korkskruv till hands. Men vad händer om du befinner dig i en situation där den pålitliga korkskruven saknas? Kanske är du på en picknick, på en vandringstur eller bara glömde att packa ner den i din väska. Oroa dig inte, för det finns fortfarande hopp för att njuta av ditt favoritvin utan den traditionella korkskruven. En tvåbladig vinöppnare kan vara din räddare i nöden. Den tvåbladiga vinöppnaren, även känd som en “vinkniv”. Den här enheten ser ut som en liten kniv med ett handtag och två böjda blad. För att använda den placerar du helt enkelt bladen längs sidorna av korken och trycker sedan ner handtaget för att dra ut korken. Det som gör den tvåbladiga vinöppnaren så effektiv är dess förmåga att dra ut korken istället för att skruva i den. Detta kan vara särskilt användbart för äldre flaskor där korken kan vara mer benägen att smulas sönder om den skruvas in. Den tvåbladiga öppnaren finner ni i vårt paket Millésime. Se här hur det kan se ut när man öppnar vinflaska utan korkskruv: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cépage (@cepage.se)

Känn till din kork – när är det bäst att öppna vinflaska utan korkskruv?

Innan vi dyker in i andre alternativa öppningsmetoder är det viktigt att förstå vilka typer av vinkorkar som finns därute. Den vanligaste typen av kork som du sannolikt stöter på är den traditionella naturkorken. Dessa är tillverkade av bark från korkekens bark och är populära på grund av deras täthet och elasticitet. Dessa korkar ändras med ålder och beroende på hur de har lagrats. Trots känsligheten så är dessa de populäraste i och med dess påverkan på lagringen av vin och troligtvis mycket på grund av den hantverksmässiga känslan de inger.

Förutom naturkorkar finns det också syntetiska korkar tillverkade av material som plast eller gummi. Dessa korkar är ofta billigare än naturkorkar och kan vara ett mer hållbart alternativ. Dessutom minskar de risken för korksmak, vilket kan ibland uppstå med naturkorkar. De är däremot hårdare och har mindre positiv påverkan på vinet under lagring. Att försöka öppna vinflaska utan korkskruv när korken är syntetisk kan vara svårt. Dessutom finns nu för tiden en del flaskor med glaskork, som dras upp, vackert men även här – undvik att försöka öppna med bladöppnare eller skruvkork!

Sist men inte minst har vi skruvkorken, som har blivit allt vanligare särskilt bland viner av lägre prisklasser. Denna typ av kork är enkel att öppna och återförslutningsbar, vilket gör den till ett bekvämt alternativ för vardagsviner. Vi tycker dock inte att man ska behöva hålla sig till lägre prisklasser för att kunna dricka ett eller två glas en vardag och sedan spara innehållet, därför förespråkar vi en vinpump som alternativ till skruvkork för att försluta öppnade vinflaskor.

Innovativa sätt att öppna vinflaska utan korkskruv

Förutom den traditionella korkskruven och dess varianter – likt den tvåbladiga öppnaren tidigare presenterad – finns det ett antal innovativa sätt att öppna vinflaskor som kan vara användbara när den vanliga korkskruven saknas. Dessa är inget som rekommenderas av oss på Cépage – men vi veta att nöden inte har någon lag!

  1. Sko-metoden: Ta av dig en sko och placera flaskan i hälen. Håll flaskan och skon stadigt och slå skon mot en fast yta, som en vägg. Gradvis ökar trycket och kraften kommer att tvinga korken att sakta glida ut.
  2. Nyckel eller Sked: Använd en nyckel eller en sked med en tjock bakkant. Placera kanten av nyckeln eller skeden mot korken och tryck sedan ner och dra upp för att få ut korken gradvis.
  3. Träningssko-metoden: Har du ingen sko till hands? Ta en handduk och linda den runt flaskan för att skydda den. Placera sedan flaskan mellan knäna och dra korken ut genom att vrida flaskan med händerna medan du håller fast den mellan knäna.
  4. Bordskant-metoden: Använd en stabil bordskant. Placera halsen på flaskan mot kanten och tryck kraftigt neråt så att korken skjuts in i flaskan. Fortsätt sedan att försiktigt dra korken ut med fingrarna.
  5. Varmvatten-metoden: Fyll en skål eller diskho med varmt vatten och sänk ned halsen på flaskan i några minuter. Värmen expanderar korken något och gör det lättare att dra ut den.
  6. Koppartråd: Vira koppartråd runt halsen på flaskan precis under korken. Använd sedan en tändsticka eller en tändare för att antända tråden. När tråden brinner, dra snabbt uppåt och korken bör komma ut.
  7. Pumpa-metoden: Om du har tillgång till en vakuumförsegling för vinflaskor kan du använda den för att skapa ett sug runt korken. Pumpa för att skapa vakuum och korken bör gradvis börja röra sig uppåt.
  8. Sax-metoden: Om du har en stark och stor sax till hands kan du försiktigt föra in spetsen av saxen mellan korken och flaskans hals och sedan långsamt vrida och dra uppåt för att få ut korken.
  9. Klubba eller Hammare: Använd baksidan av en klubba eller hammare för att sakta knacka korken nedåt i flaskan. Var försiktig så att du inte krossar flaskan eller skadar dig själv.

Dessa är några alternativa metoder som kan vara användbara när du befinner dig utan en traditionell korkskruv. Kom ihåg att vara försiktig och metodisk när du utför dessa tekniker för att undvika skador på flaskan eller dig själv. Som sagt, dessa är inte rekommenderade av oss på Cépage, inte heller testade av oss då vi alltid har bra vintillbehör till hands!

En annan innovativ metod är att använda en värmeapplikation för att lossa korken. Detta kan göras genom att doppa flaskhalsen i varmt vatten under några minuter för att expandera korken innan du försöker dra ut den. Det finns också speciella apparater som använder en koncentrerad stråle av värme för att snabbt värma upp korken och göra den lättare att ta bort.

Slutsats – vad gör man utan korkskruv?

Att öppna en vinflaska utan en traditionell korkskruv kan verka som en skrämmande uppgift, men med lite kreativitet och rätt verktyg är det fullt möjligt att lyckas. Den tvåbladiga vinöppnaren är ett utmärkt alternativ till den vanliga

Bladöppnare öppna vinflaska utan korkskruv

Bladöppnare från Cépage – ur paketet Millésime

 korkskruven och kan vara särskilt användbar när du befinner dig i en situation där andra metoder inte är tillgängliga. Detta sätt att öppna vin är dessutom mycket enkelt och väldigt elegant. Definitivt ett verktyg som kommer imponera på middagsgästerna.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att vara försiktig och metodisk när du försöker öppna vinflaskan. Att skada korken eller flaskan kan leda till spill och förlust av det dyra innehållet. Med lite övning och erfarenhet kommer du snart att kunna öppna vinflaskor som en mästare, oavsett vilka verktyg som finns till hands. Så nästa gång du befinner dig utan en korkskruv, var inte rädd att tänka utanför boxen och experimentera med alternativa öppningsmetoder. Din belöning kommer att vara ett glas av ditt favoritvin som väntar på dig att njuta av det.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *