vin som smakar läder eller stall

Vin som smakar läder?

Vin är en dryck som genom historien har blivit älskad av många för sin mångfacetterade smakpalett och komplexitet, det är många som älskar vin som smakar läder! Viner kan anta en mängd olika smakprofiler beroende på region, druva och teknik i vinframställningen. Specifika smaker såsom jordkällare, stall, läder och liknande kan tilltala vissa människor medan de kanske är avskräckande för andra. För att förstå hur viner får dessa unika egenskaper är det viktigt att utforska de olika faktorer som påverkar deras utveckling, liksom de kemiska och mikrobiologiska aspekter som bidrar till deras smakprofil. Nedan går vi igenom några av faktorerna som bidrar till vinets speciella – ibland lite underliga smaker.

Vin som smakar läder eller stall?

När ett vin uppvisar smak som läder, jordkällare, stall eller liknande, är det ofta resultatet av flera faktorer i vinframställningen och lagringsprocessen:

vin som smakar läder eller stall

Stall är en smak som ibland finns i vin – inte dåligt!

 • Druvsort: Vissa druvsorter kan ge vin smaker som påminner om läder. Viner med smak av läder kan framställas från druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Dessa druvor har en förmåga att utveckla komplexa smaker, inklusive toner av läder, särskilt när de odlas i kalkrika jordar eller jordar med lera och kalksten och genomgår traditionell vinframställning och lagring i ekfat.
 • Terroir: Vissa druvsorter och jordtyper kan ge vin smaker som påminner om läder. Terroir inkluderar jord, klimat och topografi, och alla dessa kan påverka vinets smakprofil. Vin som smakar läder kan vara resultatet av terroir med kalkrik jord eller jord med inslag av lera och kalksten. Dessa jordtyper bidrar till vinets komplexitet och struktur. Specifika områden där denna typ av terroir finns inkluderar Bordeaux, Bourgogne och Toscana, där viner med smak av läder kan framställas.
 • Ekfat: Lagring av vin i ekfat kan bidra till smaker som läder. Ekfaten kan släppa ut tanniner och olika ämnen som påverkar vinets smak, och detta kan skapa en komplex smakprofil med inslag av läder. Ofta kan det synas tydligare hos viner vars lagring görs på redan använda ektunnor, där man kan få fram specifika smaker.
 • Fermentation: Under jäsningen kan vissa bakterier och jäststammar producera ämnen som bidrar till dessa smaker. Mognad på jästfällningen (sur lie) kan ge vinet en rikare smak, inklusive toner av läder.
 • Mikrobiologisk aktivitet: Vinets samspel med mikroorganismer, såsom bakterier och jäst, under tillverkningen kan också skapa dessa smaker. Brettanomyces är en typ av jäst som ibland tillåts växa i vinet för att skapa smaker som stall och läder.
 • Lagring: Vinets ålder och lagringstid kan också påverka dess smakprofil. Viner som lagrats under längre tid kan utveckla komplexare smaker, inklusive läder.

Hur smakar dåligt vin?

Nu har vi fastställt att vissa smaker kan vara konstiga, men inte alls betyder att vinet är dåligt – det kan tvärt om vara mycket bra. Dåligt vin kan ha olika avvikande smaker och dofter som tyder på fel i vinframställningen, lagringen eller förvaring. Här är några exempel på smaker som kan indikera att ett vin är dåligt:

 • Oxidering: Vin som har utsatts för överdriven kontakt med syre kan smaka gammalt, unket eller likna smaken av sherry.
 • Korkdefekt: Vin med korkdefekt kan ha en lukt och smak som påminner om fuktig källare, möglig kork eller blöt kartong.
 • Brettanomyces: Överdriven förekomst av denna jäst kan ge oönskade smaker som svettig häst, ruttet hö eller stark stallighet.
 • Volatil syra: En hög nivå av volatil syra kan ge vin en skarp, stickande lukt och smak av vinäger.
 • Svavel eller svavelväte: Vin med för höga nivåer av svavel eller svavelväte kan ha en obehaglig lukt av ruttna ägg eller bränt tändstickshuvud.
 • Bismaker: Oönskade bismaker kan uppstå på grund av fel i vinframställningen eller föroreningar, vilket kan ge vin en konstig smak som inte är typisk för den druvsorten eller regionen.

Om ett vin har någon av dessa avvikande smaker kan det tyda på att vinet är defekt eller har hanterats felaktigt under produktion eller lagring.

Är vinet dåligt om vinet luktar källare?

När ett vin har smaker som läder, jordkällare eller stall behöver det inte betyda att vinet är dåligt. Tvärtom kan dessa smaker vara en indikation på vinets kvalitet och komplexitet. Här är några exempel på varför dessa egenskaper inte bör tolkas negativt:

 • Lång lagringstid: Viner som har lagrats länge kan utveckla smaker som läder och jord. Detta är ofta ett tecken på ett välbalanserat och moget vin. Det är ofta till dessa typer av viner som det kan vara bra med en öppnare till vinet som inte tar sönder korken, därför rekommenderar vi paketet Millésime med den snygga korköppnaren.
 • Traditionell vinframställning: Vissa viner, särskilt från gamla världens vinregioner, kan ha dessa smaker på grund av traditionella metoder för vinframställning. Dessa metoder kan innebära längre kontakt med skalkontakt, användning av ekfat, eller tillåtelse för mikrobiologisk aktivitet.
 • Unik karaktär: Smaker som läder, stall och jord kan ge ett vin en distinkt karaktär och göra det mer minnesvärt. Dessa smaker bidrar till vinets komplexitet och kan vara uppskattade av erfarna vinprovare.
 • Kulturell preferens: I vissa kulturer och regioner är smaker som läder och jord mer uppskattade och ses som ett tecken på kvalitet.

Vin som smakar läder kan vara ett utmärkt val för dem som uppskattar vinets djup och komplexitet. Dessa smaker berikar vinupplevelsen och skapar en unik smakprofil som kan vara en uppskattad egenskap. Många mycket exklusiva viner från områden som Bordeaux, Bourgogne och Toscana kan visa upp dessa egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att vinets smakprofil kan vara subjektiv och bero på personliga preferenser.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *