Vinprovning – tips för vinprovning hemma

För att vin inte bara ska drickas utan upplevas så ger vi därför lite tips till vinprovning i denna artikel. När man provar vin kan det vara svårt att veta hur, här kommer en guide över hur man kan prova vin och matcha med mat. Dessutom vilka tillbehör som är bra till vinprovning. Det finns mycket att upptäcka i varje flaska vin, oavsett pris och ursprung. För att verkligen testa vin och ta vara på komplexiteten så behöver man göra mer än att bara dricka det – provning av vin sträcker sig längre än bara smaklökarna. Här är en guide från Cépage som kan hjälpa att dekryptera varje glas. Använd gärna vår druvbank för att läsa om hur olika druvor smakar – det kan vara ett bra komplement till en provning!

Checklista för en lyckad vinprovning:

  1. Ha det snyggt – använd fina vintillbehör och bra glas!
  2. Titta – undersök färgen och tonerna, samt om det blir “gardiner” i glaset
  3. Dofta – dofta och hitta egna kopplingar till vad du känner!
  4. Smaka – rör runt vinet i munnen och leta efter smaker och vilken känsla det ger
  5. Eftersmak – känn efter hur länge vinet hänger med efter du svalt, är smaken annorlunda?
  6. Ät något gott och ha kul!

Vinprovning är visuellt – vinets färg och genomskinlighet

Börja med att undersöka vinets utseende. Gör detta bäst genom att hålla upp glaset mot en vin bakgrund och studera dess färg och klarhet/grumlighet. Röda viner går vanligtvis från ljust levande lila till djup rubinfärg allt eftersom att de åldras. Vita viner spänner sig från blekt gula till gyllene amber. Genomskinligheten ger en hint om vinets kropp och dess ålder.

Dofta på vinet – vispa runt vinet i glaset och dofta

Först sveper du glaset i rörelse som gör att vinet vispas runt i glaset. Detta gör att vinet luftas och aromer frigörs. Det ger dessutom en bättre vy över färgen på vinet, och nya saker kan synas – så som avlagringar i vinet. Efter att du virvlat vinet – ta en sniff och fånga doften av dess “bukett”. Bukett kallar man den samling av aromer och smaker som finns att hitta i vinet, bestående av fruktighet och territiära delar. Försök först att hitta dess primära dofter – fruktiga, blommiga eller örtiga toner. För sekundära aromerna sen så handlar det om vinets lagringsprocess eller fermentering, dessa kan ge toner av kryddighet, rökighet, trä eller andra jordiga toner. Att prova vin handlar faktiskt mer om doft än smak, så den första doften ger en bra bild av vad som kommer sen.

 

Titta på vinet – har det “ben” eller “gardiner”?

Virvla runt vinet i glaset igen, titta denna gång på dropparna som formas längst med insidan av glaset. Dropparna rinner sakta neråt och skapar en illusion av “ben” eller “gardiner”. Detta är inte en indikation av kvalitet eller något som egentligen talar om vad det är för vin. Det ger däremot en indikation på alkoholhalten och viskositeten i vinet. Långsamma, tydliga ben visar ofta på att vinet har en högre alkoholhalt. Detta eftersom att dropparna skapas genom avdunstningen av alkoholen och dess skillnad i struktur från annan vätska, lägg märke till att dessa droppar är mer eller mindre färglösa – även om vinet är rött!

Första sippen – smak och munkänsla

Ta en liten klunk som du sedan låter stanna i munnen och täcka hela tungan. Lägg märke till de första smakerna som slår dig. Hittar du fruktighet, träighet eller örtighet? FUndera på balansen mellan sötma, syrlighet, strävhet (tanniner) och alkohol. Ett välbalanserat vin är vad man ofta letar efter, något som balanserar dessa delar och ger en bra helhet.

Analysera också hur vinet känns i munnen. Är det lätt och krispigt eller har det en fyllig och len känsla? Denna del av upplevelsen ger också en känsla för vinet som bidrar till hur mycket man uppskattar det. Röda viner har oftast en lite strävare känsla i och med dess tanniner, medan vita viner oftare visar uppfriskande syrlighet. Men det finns såklart ett brett sprektrum där emellan.

 

Avslutningen – hänger vinet med?

När du har smakat och sedan sväljer vinet eller spottar ut det som man gärna gör vid större provningar (eller för att man inte vill dricka!) så kommer en intressant och viktig egenskap att visa sig. Hur länge smaken hänger kvar efteråt, detta refereras till som “the finish” eller längden av vinet. Ett bra vin lämnar ofta ett stort avtryck, och i studen efter finns smaken kvar i munnen, kanske till och med utvecklas och visar nya smaker. Fundera på längden av vinet, om det är kort och abrupt eller om det är långt och intressant. Ett vin med bra längd sägs ofta ha högre komplexitet med flera “lager”. Testa att räkna sekunderna (eller med timer) efter att du svalet eller spottat vinet – hur länge sitter smaken i?

Luftning och temperatur – vilken temperatur ska vinet ha?

Temperatur på vinet är en viktig del av att smaka på vin och kommer helt att ändra hur vinet uppfattas. Röda viner serveras ofta med något högre temperatur än vita viner. Oavsett vin så kommer för kallt att göra smakerna stumma – för varmt och alkoholen kan ta över smaken. Vad är rätt temperatur på vinet? Det är en fråga som skiljer sig mer än bara mellan röda och vita, generellt kan man säga mellan 8 och 16 grader när man häller upp. Till exempel så är Cabernet Sauvignon bra upp till 20 grader.

Tänk också på luftningen av vinet, som vi beskriver när vinet virvlas runt i glaset så frigörs aromer och vinet öppnar upp sig så att säga, vilket gör att vi kan hitta alla aromer och smaker. Ju mer kontakt vinet har med luft ju snabbare utvecklas det och öppnas upp, något man vill ska ske precis innan man dricker det. Så hur länge ska man lufta vinet? Vanligtvis kan det vara tillräckligt att öppna flaskan någon timme i förväg men ibland kan vinet vara stramt och kräva längre tid. Att använda en karaff är ett bra sätt att göra det på, mer kontaktyta med luften och enklare att svepa runt vinet. Är tid en bristvara så rekommenderar vi att använda vår vinluftare i paketet Millésime. Luftaren öppnar inte bara upp vinet utan fångar också upp avlagringar i vinet som kommer från dess naturliga process, men som inte är så trevliga att ha i glaset. Tips till vinprovningen men också bra idé som julklapp eller gå bort present!

 

Omgivning till vinprovning och att matcha vin med mat

Till att börja med så är omgivningen mycket viktigt under en provning, oavsett om det är en strukturerad provning av flera flaskor eller om det är en stund med vänner och vardaglig smakning av ett vin. Se till att det är rent och prydligt, att glasen inte är fläckiga eller trasiga och att det inte är för starka dofter i rummet. Tips till vinprovning är att använda fina produkter. En bra korkskruv eller en öppnare som inte tar sönder korken är bra för att slippa trasig kork i vinet eller på duken – se också till att ha rätt förutsättningar för att inte spilla vin vid upphällning och att kunna försluta och stoppa undan flaskor. Vi tycker också att det alltid är bra att erbjuda gäster ett sätt att kunna spotta ut vinet, så en spottkopp till provningen är alltid en bra idé.

vinprovning i naturen

Vinprovning i naturen

Att matcha vin med mat är en konst i sig, men till en vinprovning kan det vara spännande att också ha med några olika typer av tilltugg eller maträtter för att para ihop med olika viner. Tänk på vilken typ av mat som skulle kunna kompletera vinet. En bra parning förhöjer både vinet och maten, och skapar en bra helhetsupplevelse. Tänk på vinets intensitet och smakprofil när du väljer tillbehör eller mat. Detta är inte helt lätt, så använd gärna Les Cépages och vår druvbank för att hitta tips, att använda droppstoppen under tiden är också ett bra tips inför vinprovningen. Där kan du hitta att Riesling gärna matchas med sushi, och mycket annat.

 

Sammanfattade tips till vinprovning

Att prova vin och hur man gör detta på bästa sätt är en hel vetenskap och det finns människor som utbildar sig och arbetar med detta. Med det sagt så finns det otroligt mycket nöje att finna i detta, även som nybörjare. Följ våra sammanfattade tips här och våra lämpliga produkter för att ytterligare förbättra vinprovningen.

Titta först på vinet i glaset för att identifiera djupet i färgen och om det är grumligt eller klart. Kolla också på glasets insida, om det finns ben eller gardiner som skvallrar om fyllighet och alkoholhalt. Dofta på vinet för att hitta de första tonerna av fruktighet, och de andra tonerna av jordighet och lagring. Smaka på vinet och låt det ta tid, täck tungan och känn efter vilka smaker du hittar och vilken munkänsla det ger. Sen reflekterar du över hur länge smaken sitter i, och om den förändras efter du svalt eller spottat ut vinet. Se alltid till att vinet har en bra temperatur, att glasen putsade och att potentiell mat till är en bra matchning.

Det finns en historia av människor, natur, vetenskap och hantverk i varje flaska – dyk ner i den tanken när du smakar på ett vin och försöker lista ut vad historian berättar. I slutändan är smak något personligt och det om du hittar ett vin som du uppskattar är det vad som betyder något, men nästa gång du tar ett glas så låt det ta tid och se till att varje gång du dricker vin så tar du med i alla fall någon del av våra tips för provsmakning, vin ska smakas och upplevas – inte drickas.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *