lufta vin handhållen vinluftare

Dekantera vin – varför luftar man vinet?

Att lufta vin – eller att dekantera vin – är mer än bara ett moment; det är en process som kan förhöja din vinupplevelse och öppna upp för upplevelser. I detta blogginlägg kommer vi att utforska varför och hur luftning förändrar vinets smak och aromer, och hur du kan ta din vinprovning till nya höjder genom att behärska denna konst.

Varför dekanterar man vin?

  • Mjukar upp tanniner – de föreningar som finns i vinet och ger det dess struktur. Dessa kan vara sträva i vissa röda viner och väldigt knutna. Genom att exponera vinet för syre under luftningsprocessen mjukas tanninerna upp och blir mindre hårda och mer behagliga i munkänslan.
  • Luftning av vin frigör aromer. Ett vin är en komposition av dofter och smaker. Genom att låta vinet andas möjliggörs en kemisk process där vinets aromer frigörs, vilket förbättrar dess övergripande bouquet (bukett av aromer och smaker).
  • Mjukar upp strukturer, speciellt för yngre och mer robusta viner, kan luftningen hjälpa till att mjuka upp dess strukturer och balansera smaken.

Hur luftar man vin?

  • Dekantering. Använd en dekanteringskaraff eller en handhållen vinluftare att hälla vinet i, vilket ökar exponeringsytan och accelererar luftningsprocessen.
  • Ge det tid. Låt vinet andas i lämplig tid, vanligtvis mellan 30 minuter och två timmar, beroende på vinets ålder och karaktär. Äldre viner behöver ibland längre tid för att utveckla sig. 
  • Rätt temperatur. Se till att vinet är vid rätt serveringstemperatur, eftersom detta kan påverka hur väl luftningen fungerar. Röda viner brukar dra nytta av något högre temperatur än vita.

Efter att ha låtit vinet andas, ta dig tid att uppleva förändringarna. Gör detta genom att först testa vinet innan luftning för att sedan testa igen efter processen – om du verkligen vill studera detaljerna – använd två flaskor av samma vin och lufta bara den ena. Observera om aromerna har intensifierats, om tanninerna har mjuknat och om smaken har

Karaff för att dekantera vin och Cépage hanhållna vinluftare i paketet Millésime

Karaff för att dekantera vin och Cépage hanhållna vinluftare i paketet Millésime

 blivit mer balanserad.

Jämför detta med en provning av samma vin utan luftning för att uppskatta skillnaderna. Detta kan är väldigt spännande och kan experimenteras mellan olika viner. Stilla som mousserande viner. Detta för att väcka nya sinnen och vetskap om vad man egentligen tycker om och föredrar. Vårt paket Millésime (se bild till höger) innehåller en handhållen luftare, som gör att man på kort tid kan syresätta vinet till en hög grad och dessutom behålla temperaturen på rättnivå – utöver det kan man enkelt med en medföljande tratt hälla tillbaka vinet i flaskan för att servera ur. Perfekt för att testa konsten att lufta vin!

Ger luftning av vin reslutat?

Kort svar är ja, av flera vetenskapliga anledningar som vi kort beskrivit ovan, men som är mer komplexa än vad vi kommer att gå in på i detta inlägg. Vad som kanske ger den största effekten av att dekantera vin är den mentala process man genomgår innan man dricker vinet. Att dra ut på förloppet och att vänta in rätt tillfälle gör – om inte annat – att man får en starkare upplevelse och att vinet upplevs ännu bättre än om det kom direkt från en öppnad flaska. Ett annat sätt att se att luftning faktiskt ger resultat är att under förloppet av en middag se hur vinet förändras och allt som oftast förbättras. Vid början av middagen kan vinet vara stramt och smakerna som träder fram är oftast sammanbitna. Efter lite mat och diskussioner så kommer vinet oftast att kännas lenare och ge en fruktigare framtoning. Detta är ett av många exempel på varför vin är en så speciell dryck och varför det förtjänar att hanteras som mer än bara det. Som alltid, drick med medvetenhet och njut!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *