Bra alkoholfritt vin?

Alkoholfria substitut till vin och champagne har ökat i popularitet under de senaste åren. Som svar på en allt högre efterfrågan på alternativ till personer som vill få den sofistikerade och specifika känslan av vin – utan effekterna av alkohol. Denna trend är inte bara en fluga utan kommer från en lång historia av försök att skapa alkoholfria drycker som efterliknar smaken och komplexiteten hos traditionella viner – men finns det bra alkoholfritt vin? Cépage förespråkar måttlig konsumtion och alltid med medvetenhet – alkoholfria alternativ är därför något som intresserar oss mycket!

 

Bästa alkoholfria alternativen

Vad ska man då bjuda på som alkoholfria alternativ? Och vad finns det för bra substitut till den vanliga vinflaskan när man ska gå bort på middag? På den första frågan så föreslår vi att det man bjuder på mousserande alkoholfritt vin. Där finns det många alternativ som redan idag håller hög nivå! Ska man gå bort till någon och vill ha med en present, om man ska ge en födelsedagspresent eller julklapp till någon som inte dricker alkohol så rekommenderar vi vårt paket Cuvée, som går väl att använda till alla typer av kolsyrade drycker.

 

Utbudet av alkoholfria viner och annan dryck har stadigt ökat på senaste tiden och det finns idag därför många bra alternativ att välja bland om man ska avstå från vanligt vin. Med det sagt så ser vi på Cépage att det fortfarande är stor skillnad och vanliga viner har ett övertag i smak och utbud, men vi välkomnar verkligen utvecklingen och kommer följa den med spänning. Vad gäller utvecklingen och utbudet av alkoholfria alternativ så kan det ibland vara svårt att veta vad som finns att hitta. Ett konto på instagram som ger oss mycket inspiration är Skål Utan Alkohol som tipsar om massor av bra alkoholfria alternativ, väl värt att följa!

 

Marknaden för alkoholfritt vin

Under senare årtionden har marknaden för alkoholfritt vin expanderat kraftigt, med en stark drivkraft från hälsoorienterade konsumenter, gravida kvinnor samt individer som väljer att inte dricka alkohol av olika anledningar. Vinmakare kan nu använda avancerade tekniker som vakuumdestillering och omvänd osmos för att ta bort alkohol från vinet, samtidigt som smakprofilen behålls. Denna process möjliggör skapandet av alkoholfria viner som är mycket lika deras traditionella motparter.

Ser man till den framtida marknaden av alkoholfritt vin, och andra alkoholfria drycker för den delen, så är det upplagt för fortsatt tillväxt. Innovationer i produktionsmetoder och ett större fokus på kvalitet och smak förväntas attrahera en bredare kundbas. I takt med att samhällets attityd mot alkohol utvecklas så kommer efterfrågan på högkvalitativa alkoholfria alternativ med hög sannolikhet öka.

 

Historik kring alkoholfritt vin

Konceptet av alkoholfria viner dateras till antika civilisationer, där druvsaft kryddades med syftet att undvika att det skulle fermenteras till vin. Under medeltiden var olika fruktjuicer kombinerade med örter och kryddor för att skapa drycker som skulle likna vin. Det var dock inte för ens 1900-talet som alkoholfria drycker fick mer uppmärksamhet, i och med förbättrad teknologi och ökad efterfrågan samt vilja att ge alternativ till dem som väljer att avstå från alkohol. 

 

Alkohol har genom historien haft en mycket betydande roll och än idag påverkar det till stor del vårt samhälle av ekonomiska, politiska och kulturella skäl. Det finns obestridbara negativa konsekvenser för personlig hälsa och för vårt samhälle i stort som kommer från överkonsumtion av alkohol och av den anledningen är alkoholfria alternativ en välkommen uppåtgående trend.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *